Delen:

De Spaanse overheid investeert miljoenen euro’s in de strijd om ontziltingsinstallaties in de kustgebieden flink te vernieuwen of om een nieuwe te bouwen. Dat is hard nodig, want gebieden in Spanje worden zwaar getroffen door extreme droogte.

Photo by Tomáš Nožina on Unsplash

Een stad die razend populair is onder Europeanen blijkt nu te kampen met een serieus watertekort. Even een duik nemen in het zwembad zit er even niet in, want de autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen vanwege een historisch gebrek aan water.

Vooral de inwoners van Catalonië hebben het zwaar te verduren. Deze regio in het noordoosten heeft al 40 maanden op rij zeer lage neerslag gehad, waardoor de waterreservoirs behoorlijk zijn uitgedroogd.

Er komt nu een verbod op het besproeien van tuinen, het vullen van privé zwembaden en het wassen van auto’s. Ook zijn er beperkingen voor het gebruik van openbare douches. Daarnaast merken inwoners van sommige delen in het stedelijke gebied van Barcelona een afname in waterdruk.

Deze strenge maatregelen zullen ongeveer zes miljoen mensen treffen in dorpen en steden, waaronder in Barcelona, de op een na grootste stad van Spanje.

De waterstanden staan echt op een dieptepunt, waar nog maar bijna 16 procent van de capaciteit over is.

De autoriteiten overwegen om dit zomer water per boot aan te voeren. Maar er zijn twijfels bijvoorbeeld de kosten en of het überhaupt wel effectief is..

In Catalonië zullen ongeveer 6 miljoen inwoners geraakt worden door deze strenge waterbesparende maatregelen.

Regionaal leider Pere Aragones vertelde aan de pers: “We zullen die droogte overwinnen, maar we moeten ook beseffen dat we in een nieuwe klimaatrealiteit leven, waarin we vaker en heftiger droogtes zullen meemaken”

Terwijl het noorden van Catalonië, tot aan de Franse grens het zwaarst worden getroffen, valt het in het zuidelijke gebied nog enigszins mee dankzij de aanwezigheid van de rivier de Ebro.

Een studie uit 2022 liet al zien dat het Iberisch Schiereiland de droogste omstandigheden ooit doormaakt in 1.200 jaar. Miljoenen euro’s worden nu toegewezen door de Spaanse autoriteiten om de watertekorten meer onder controle te krijgen.